Pengumuman!

Anda berada di sini : Koleksi Perolehan Rekod Malaysia 2008 / Rekod Dalam Negeri 2008

REKOD DALAM NEGERI 2008


Bil Bahan           Deskripsi
1. Buku Daftar Pelajar-Pelajar Malaysia Di India Dari tahun 1948-1988
Buku Daftar ini (bertulisan tangan rumi) dan mengandungi senarai nama para pelajar Malaya/Malaysia yang belajar di India bermula dari tahun 1948-1988 yang bernaung di bawah Persatuan Pelajar Melayu Malaya India – PPMMI (50 tahun). Terdapat juga maklumat mengenai jurusan dan pembiayaan sama ada persendirian atau biasiswa kerajaan. Maklumat yang terdapat dalam buku daftar adalah seperti berikut:
- Nama pelajar Malaya/Malaysia
- Nama Bapa/Penjaga
- Alamat pelajar di Malaya/Malaysia
- Tarikh sampai di India
- Alamat tinggal di India
- Nama pusat pengajian di India dan alamat
- Jurusan/Bidang Pengajian
- Tanggungan perbelanjaan/biasiswa dll

Antara pelajar-pelajar Malaysia yang terdapat dalam buku daftar ini ialah: Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat-Menteri Besar Kelantan, Allahyarham Dato’ Hj. Ishak Baharom-bekas Mufti Selangor, En Abdul Aziz @ Jamaludin Mohd Tahir-bekas Konsul Malaysia di Arab Saudi, Allahyarham YB Mawardi Ahmad (cucu Tok Kenali)-bekas ADUN Kelantan dan Prof. Abdul Hayei Abd. Shukor-Pensyarah Pengajian Islam.
2. Dokumen Mengenai Kebenaran Mengajar Agama Haji Ahmad Ziadah bin Haji Othman
Mengandungi 5 keping dokumen seperti berikut:

i. Dokumen bercetak bertarikh 8 Mei 1922, mempunyai cop Sultan Selangor memberi kebenaran mengajar agama di Mukim Ulu Langat Selangor.
ii. Dokumen bercetak dari Pejabat Pelajaran Agama Selangor bertarikh 5 Disember 1923 mengenai kebenaran mengajar agama di Mukim Ulu Selangor.
iii. Dokumen tulisan tangan (jawi) mempunyai cop mohor bertarikh 7 September 1922 dari Dato’ Kelana Petra Sungai Ujong untuk mengajar agama di Mukim Mantin.
iv. Dokumen tulisan jawi dengan cop mohor memberi kebenaran dari Sultan Perak untuk mengajar agama di Negeri Perak.
v. Surat tulisan tangan (jawi) bertarikh 20 Jun 1938, kebenaran untuk mengajar agama di negeri Perak. Terdapat juga di muka surat sebelah mengenai pembatalan arahan mengajar.
3. Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA)
Koleksi edisi khas ini mempunyai 12 cakera padat yang mengandungi profil, keratan akhbar, teks ucapan penuh, gambar dan dokumentari selama 30 minit mengenai bekas Perdana Menteri Malaysia ke-4. Mengandungi 100,000 berita dari tahun 1968 hingga 2005 dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.
4. In Court And Kampong: Being Tales And Sketches Of Native Life In The Malay Peninsula
– Hugh Clifford
Buku ini adalah sumber primari yang mencatatkan pengalaman penulis (Hugh Clifford) mengenai kehidupan beliau sebagai Residen British di Tanah Melayu serta kehidupan, suasana dan aktiviti harian orang Melayu di Pantai Timur sekitar tahun 1890an. Buku ini dicetak pada tahun 1927, mempunyai 255 halaman dan masih dalam keadaan baik.
5. A Free Lance Of Today
– Hugh Clifford
Buku ini memaparkan catatan ekspedisi seorang Pegawai British bernama Maurice Ciurzon yang memberi gambaran mengenai keadaan sosio-politik di Tanah Melayu iaitu Singapura, Melaka dan Pulau Pinang (Straits Settlements) serta Kedah serta peristiwa melibatkan orang-orang Aceh di sekitar tahun 1890an. Catatan ini dibukukan dan diterbitkan oleh Hugh Clifford. Buku ini dicetak pada tahun 1928, merupakan cetakan ke 2 dan mempunyai 310 halaman.
6. Bush-Whacking And Other Asiatic Tales And Memories
– Hugh Clifford
Buku ini mencatatkan pengalaman penulis (Hugh Clifford) semasa berkhidmat sebagai Residen British di Malaya. Kandungannya ialah peristiwa rusuhan di Pahang melibatkan British, Melayu, Sikh dan Cina di zaman Mat Kilau. Juga terdapat lawatan Sultan Idris (Sultan Perak) ke London (1920) dan peristiwa benar melibatkan Puteri Wan Beh, Albert Trevor serta seorang putera dari Ceylon.
7. The Magic Of Malaya
– Cuthbert Woodville Harrison
Buku ini mengandungi artikel mengenai Kota Melaka yang diasaskan pada tahun 1377 Masehi dan serangan ke atas Kota Melaka oleh Portugis dan Belanda serta sejarah kota tersebut selepas diambil oleh British. Buku ini dicetak pada tahun 1916 di London dan mempunyai 237 halaman.
8. Malay Adventures – J.S. Phillips
Buku ini mengisahkan pengalaman seorang Pegawai British yang memberi gambaran aspek kehidupan sosio ekonomi di Tanah Melayu termasuk permainan kriket, penanaman getah dan mengenai orang asli pada masa tersebut. Buku ini merupakan cetakan pertama tahun 1937 (New York) mempunyai 231 halaman dan berusia 71 tahun.
9. The Merdeka Book
– Malaya’s Road To Nationhood
Buku ini adalah keluaran khas Straits Times pada tahun 1957 sempena kemerdekaan. Mengandungi maklumat dari zaman penjajahan British hingga Merdeka. Terdapat gambar-gambar menarik mengenai Residen British, Raja-Raja Melayu dan bangunan pada zaman tersebut.
10. Britain & Malaya
– Sir Richard Winstedt
Buku ini memberi maklumat mengenai Malaya di bawah pentadbiran Straits Settlements, pentadbiran British 1786-1867 sehingga zaman pendudukan Jepun. Buku ini memberi gambaran keadaan sosio-ekonomi Tanah Melayu dalam setiap era. Juga mengandungi gambar-gambar menarik pada zaman tersebut. Buku ini adalah buku asal cetakan pertama pada tahun 1944, mempunyai 79 halaman dan berusia 64 tahun.
11. Pesta Kebudayaan
– 10 Tahun Merdeka
Majalah ini diterbitkan pada tahun 1967 sempena 10 Tahun Kemerdekaan dan mengandungi maklumat mengenai seni budaya seperti boria, wayang kulit, kuda kepang, menorah, tarian Portugis, tarian zapin dan changgong. Majalah ini bernilai dari segi kebudayaan dan perkembangan budaya Melayu.
12. Majalah Pemimpin
Majalah ini mengandungi artikel mengenai kebudayaan, motivasi, kursus, peluang pekerjaan dan kegiatan belia di seluruh Malaysia. Majalah ini adalah dalam 4 keluaran iaitu Ogos 1968, Julai 1969, Ogos 1969 dan September 1969.
13. Pantun Melayu
– R.J. Wilkinson & R.O. Winstedt
Pantun yang terdapat dalam buku ini dikumpul oleh penulis dan dibahagi kepada tajuk-tajuk tertentu seperti cinta, cemburu, mengenai nasib seseorang dan lain-lain.
14. The Straits Times Annual
Majalah ini mengandungi artikel-artikel menarik mengenai berita semasa dalam dan luar Negara yang dikumpul ketika itu. Diterbitkan setiap tahun dan dicetak di Singapura pada awal penerbitannya. Antara penulis artikel terawal ialah Malcolm Macdonald dan Richard Winstedt. Majalah ini melengkapkan koleksi sedia ada dan memberi gambaran keadaan sosio-ekonomi, budaya dan politik pada zaman tersebut. Mempunyai 34 keluaran lengkap mulai tahun 1951, 1955-1969, 1971, 1974-1978, 1980-1991.
15. The Penang Free School Magazine
Terbitan ini merupakan majalah tahunan Sekolah Penang Free untuk 2 keluaran iaitu tahun 1949 dan 1959.

KOLEKSI SETERUSNYA >>> 1 | 2 | 3

Tarikh Kemaskini :