Pengumuman!

Anda berada di sini : Memorial / Memorial Tun Abdul Razak

MEMORIAL TUN ABDUL RAZAK

 

11 MAC 1922 – 14 JANUARI 1976

Memorial Tun Abdul Razak, Jalan Perdana, Kuala Lumpur terletak berhampiran dengan Masjid Negara, Planetarium Negara, Muzium Negara dan Taman Burung. Bangunan ini berasal daripada Bangunan Sri Taman iaitu kediaman rasmi Tun Abdul Razak dari tahun 1962 sehingga beliau meninggal dunia pada bulan Januari 1976. Bangunan ini telah dijadikan Memorial Tun Abdul Razak bagi memperingati jasa dan sumbangan beliau terhadap bangsa dan negara.

Beliau juga merupakan pengasas kepada pembentukan Barisan Nasional pada tahun 1974 yang menyatukan tenaga parti perikatan iaitu UMNO, MCA dan MIC. Dalam perhubungan antarabangsa, Tun Abdul Razak telah memperkenalkan polisi hubungan luar di mana ianya berkesan dalam memastikan keselamatan dalam negara dan Asia Tenggara. Polisi Zon Selamat, Bebas dan Neutral (ZOPFAN) telah diperkenalkan semasa Pengisytiharan Kuala Lumpur pada tahun 1971.

Tun Abdul Razak telah kembali ke rahmatullah pada 14 Januari 1976 ketika berumur 54 tahun. Pemergian beliau amat dirasai oleh semua rakyat ketika itu yang masih memerlukan khidmat bakti beliau. Sebagai mengenang sumbangan beliau dalam membangunkan nagara, beliau telah diberi gelaran "Bapa Pembangunan".

Keseluruhan pameran dibahagi kepada 2 Fasa. Fasa 1 iaitu bangunan Sri Taman mempamerkan kira-kira 650 bahan dan boleh dikategorikan kepada 3 kumpulan besar iaitu bahan-bahan arkib, bahan-bahan muzium, dan bahan-bahan perpustakaan. Semua bahan dipamerkan mengikut 16 tajuk tertentu, antaranya ialah Biografi, Personalia, Pertahanan, Pelajaran, Hadiah dan Cenderamata, Sosial, Politik, Pembangunan, Hal Ehwal Luar Negara, Kegiatan Agama, Kembali Ke Rahmatullah dan Yayasan Tun Razak. Selain gambar-gambar dan dokumen, bahan-bahan milik peribadi Allahyarham dan keluarga turut dipamerkan.

Fasa 2 mempamerkan kira-kira 1580 bahan mengenai penglibatan dan kegiatan Tun Abdul Razak semasa menjawat jawatan Menteri dan Perdana Menteri Malaysia ke-2. Bahan-bahan dipamerkan mengikut tajuk-tajuk tertentu seperti Pertahanan, Sosial, Politik, Pembangunan, Hal Ehwal Keagamaan dan sebagainya. Selain daripada bahan-bahan pameran, terdapat juga persembahan multimedia sebagai maklumat tambahan kepada pelawat-pelawat. Memorial Tun Abdul Razak juga menyediakan kemudahan-kemudahan seperti Perpustakaan dan Bilik Penyelidikan. Terdapat juga Pusat Penerangan dan Kedai Cenderamata untuk para pelawat.BAHAN

Kad Pengenalan Abdul Razak .
Beliau dilahirkan pada 11hb Mac 1922:
Dewan Pameran Fasa 1


Contoh “Rumah FELDA”.
FELDA merupakan cetusan idea Abdul Razak:
Dewan Pameran Fasa 1Kain songket berwarna ungu dan kuning yang digunakan sebagai kain penutup keranda Allahyarham Tun Abdul Razak:
Dewan Pameran Fasa 1, Aras 2


Waktu Lawatan

Hari
Masa
Selasa hingga Khamis
10.00 pagi - 5.30 petang
Jumaat
10.00 pagi - 12.00 tgh
3.00 petang - 5.30 petang
Isnin (kecuali semasa cuti umum dan cuti sekolah)
Tutup
Masuk adalah PERCUMA.
Sri Taman, Jalan Perdana,
50480 KUALA LUMPUR.
No. Tel : 03-26937141 / 26937294 / 26937740
No. Faks : 03-26937335

TAHUKAH ANDA?

Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah atau dikenali sebagai RISDA telah dilancarkan secara rasminya oleh Tun Abdul Razak,Perdana Menteri di Dewan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur pada 8 Februari 1973. Penubuhan RISDA memberi peluang kepada pekebun kecil untuk meningkatkan taraf ekonomi mereka di samping memajukan sektor perusahaan getah.

Tarikh Kemaskini :